Cum să ne ferim de abuzurile intermediarilor

Nu puțini dintre dumneavoastră s-au lovit măcar o dată in viață de practicile intermediarilor imobiliari aflați (în marea lor majoritate) undeva la limita infracționalitătii.  De aceea mi-am propus să punctez o parte din problemele care apar in cadrul colaborării cu aceștia. 

 

  1. Sunați la un număr de telefon din mica publicitate unde este prezentată o locuință de vânzare. Eventual apare formula « accept credit » care in mod normal atestă calitatea de proprietar a celui care a postat anunțul. În urma apelului constatați de fapt că e vorba despre un INTERMEDIAR. Această modalitate de inducere in eroare a cetățeanului se numeste « BLIND  ADVERTISING » iar in țările civilizate se pedepșeste drastic mergând până la anularea licenței de funcționare.  În România, 99 % din agenții imobiliari folosesc tertipul pentru a racola clienții care nu doresc sub nicio formă pseudoserviciile lor. Având in vedere că pierdeți banii și timpul dumneavoastră în urma unui astfel de apel telefonic, soluția este să întrerupeți imediat această conversație. Orice slăbiciune sau lipsă de reacție din partea dumneavoastră va fi exploatată la maxim de către speculator. Un șmecher ordinar nu poate asigura servicii de calitate. La fel de bine anunțul respectiv poate conține sintagma « exclus intermediari »  Explicația escrocului va fi că nu acceptă alți interpuși în afara propriei persoane…  În cazul în care sunați pentru că ați văzut un "preț bun" și vi se răspunde cu "ne pare rău, nu mai este valabil anunțul dar spuneți-ne ce doriti ca să vă introducem în baza noastră de date..."  puteți fi convinși că tocmai ați căzut într-o capcană.  Imobilul respectiv nu a existat niciodată la acel preț, metoda de publicitate mincinoasă fiind demnă de practicile interlopilor din fața caselor de schimb valutar.   Nu prelungiți discuțiile cu astfel de ”agenți imobiliari” !!! 
 
  1. Vă intâlniți pentru prima dată cu agentul imobiliar care trebuie să vă prezinte o casă si vă pune să semnați « contractul de vizionare ».  în aceste condiții, dumneavoastră vă asumați răspunderea NUMAI dacă vi se arată CONTRACTUL  DE REPREZENTARE pe care TREBUIE să îl aibă de la VÂNZATOR. NU PUTEȚI SEMNA  un document în relația cu o persoană care NU ARE NICIUN DREPT vis-a-vis de obiectul contractului. 
 
 
  1. Vă deplasați împreună cu intermediarul către locuința pe care urmează să vi-o prezinte. Constatați că bâjbâie și nu știe exact unde se află. Între timp mai dă niște telefoane colegilor de birou sau proprietarului ca să poată descoperi « locația » care îi va asigura 2.000 de euro comision.  Este limpede că nu a vazut niciodată imobilul pe care încearcă să-l vandă și ca atare NU POATE să-l prezinte de o manieră profesională.  Istoricul clădirii, materialele de construcție folosite, vecinii de apartament/casă, utilitățile existente, suprafața reală, orientarea cardinală, situația juridică etc.  sunt condiții sine qua non pentru informarea prealabilă a clientului. România are multe zone cu risc seismic ridicat, verile sunt toride iar iernile extrem de reci. Utilitățile sunt extrem de greu de adus pe teren iar procesele trenează ani de zile. De aceea sunt importante toate lucrurile enumerate mai sus.  După ce plătiți avansul, e tardivă orice trezire la realitate.  Concret, agentul imobiliar nu trebuie plătit doar pentru că vă plimbă de la punctul A la punctul B.  El trebuie să muncească, nu sa vă bage mâna in buzunar.
 
  1. În cazul in care ați cunoscut agentul printr-un anunt postat de acesta (ca în situația descrisă mai sus) dumneavoastră nu trebuie să plătiți COMISION.  Se subînțelege că el acționează cu un MANDAT și ca atare partea care l-a angajat suportă plata serviciilor sale. Dubla comisionare este CONFLICT DE INTERESE și agentul nu va putea reprezenta CORECT niciuna din părți.      
 
  1. Nu plătiți comision agentului imobiliar (dacă l-ați angajat pentru reprezentare) decât la finalizarea tranzacției, nu după precontract. Până la semnarea actului de vânzare-cumpărare pot interveni multe probleme care nu țin de voința și atributele dumneavoastră.     
 
  1. Dacă ați ajuns în final la biroul notarial și s-a încheiat afacerea, asigurați-vă că agentul imobiliar vă taie chitanța pentru comisionul perceput.  După cum știți, vânzătorul și cumpărătorul plătesc onorarii si taxe.  De ce să fie scutit intermediarul de impozite si de TVA ?  Măcar valoarea adaugată dacă valoarea intrinsecă a serviciilor este de cele mai multe ori ZERO. 
 
  1. Stimați cetățeni, ceea ce practică majoritatea agenților imobiliari din România nu are nicio legatură cu domeniul de REAL  ESTATE dintr-o țară civilizată. Miile de anunțuri pe care le vedeți la Mica Publicitate reprezintă un ABUZ al acestei bresle care multiplică la infinit datele furnizate de proprietari făcând imposibilă întâlnirea directă dintre aceștia si potențialii clienți.  Punerea în legătură a unor părți pe care le racolează prin diverse metode rudimentare și ILEGALE, are un corespondent doar în tradiția de pe ulița românească… Pe la sate erau persoane care știau toate fetele de măritat și aranjau întâlniri conjugale.  Cu scuzele de rigoare, vă spun că aceste femei se mai numeau și « căutătoare de cur »…  ( Pretinșilor sensibili le amintesc că academicianul Alexandru Graur recomanda folosirea acestui termen în loc de fund… )  Nu puteam folosi eufemisme pentru a reda cu exactitate corespondentul social al intermediarului imobiliar din România. Vă mulțumesc pentru înțelegere !
 
  1. În privința documentelor necesare actului de Vânzare-Cumpărare, agentul imobiliar nu are nicio atribuție. Totul este în sarcina vânzătorului și a biroului notarial la care se încheie tranzacţia.  Vezi AICI ce formalități trebuie îndeplinite.
 
  1. Agentul imobiliar, așa cum l-au consacrat practicile de până acum, nu va fi un SPRIJIN REAL pentru cumpărător în relația cu vânzătorul și nici invers.  Va căuta să ascundă defectele imobilului, va susține în permanență că mai sunt câțiva clienți care trebuie să se hotărască din moment în moment și e mai bine să plătiți imediat un avans ca să nu pierdeți oportunitatea…  De cealaltă parte va insista să mai lăsați din preț, va găsi zeci de motive pentru care locuința dumneavoastră nu va putea fi vândută decât prin el pentru că a găsit singurul ”fraier” dispus să plătească X  bani…  Bunuzarul propriu este singura parte pe care o reprezintă cu adevărat.
 
  1. Ziua bună se cunoaște de dimineață. Puteți scăpa de neplăcerile provocate de intermediari dacă dați dovadă de ATITUDINE de la prima conversație.  Un tupeist monosilabic nu se va schimba pe parcursul colaborării.  Fiți conștienți de faptul că drumul spre locuința visată nu trece prin curtea niciunei agenții imobiliare…  Ce puteți face cu banii economisiți prin contactul direct cu proprietarul ?   

    3 % din 50.000 EUR înseamnă 1.500 EUR  (  6.555 RON )  Cu această sumă puteți mobila un apartament cu 2 camere de la A la Z. Sau puteți pune Termopane, parchet și ușă metalică. Vă puteți îmbogăți biblioteca achiziționând aproximativ 300 de titluri noi...   Puteți merge în concediu două săptămâni oriunde în Europa și exemplele pot continua. 

    Spuneți NU parazitului intermediar !!! 

 
Răspunde
2000 caractere rămase

Adaugă comentariul tău:
1956 caractere rămase
Click aici pentru autentificare /
 
 Anuntul Corect pe Facebook
 Căută imobil
Categorie:

Tip imobil:

Localitate/Județ:

Cuvinte în descriere:

Ordonează după:

 Ultimele comentarii
Mircea51, acum o săptămână:
Buna ziua.Anuntul mai este valabil? Citește »
Ionuț124, acum 7 luni:
Aș dori câteva poze dacă se poate. Vă mulțumesc. Citește »
Ionuț124, acum 7 luni:
Anunțul mai este valabil? Citește »
Chicos, acum 7 luni:
Te intereseaza schimb cu 3 camere zona bucur obor!! Citește »
Chicos, acum 7 luni:
Te poate interesa apartament 3camere zona bucur obor?! Citește »
Chicos, acum 7 luni:
Te poate interesa apartament cu 3 camere zona bucur obor?? Citește »
Chicos, acum 7 luni:
Te poate interesa apartament 3 camere zona bucur obor?? Citește »
Iulian94, acum 8 luni:
Oferta mai este valabila? Citește »
Marian226, acum 10 luni:
Ma intreseaza casa Citește »
GABI58, acum 11 luni:
intrareaa se face pe un drum de servitute lat de 2 m(deci frontul la strada) si lungime de 10m. Citește »
Cristina 4, acum un an:
Buna!poze aveți? Citește »
joshua, acum un an:
Ați căutat opțiuni de finanțare pentru achiziția unei noi case, construcție, împrumut... Citește »
Andreea116, acum un an:
Se poate sa primesc niste fotografii?As fi interesata .Multumesc . Citește »
David15, acum un an:
Buna ziua pretul de 100 euro este pe noapte? Citește »
gabriel142, acum un an:
daca mai este valabil anuntul sunt interesat sa vad proprietatea Citește »
elena247, acum 2 ani:
vand ieftin si urgent , terenuri in schitu goleste / arges , extravilan si padure de 1 ha... Citește »
BOGDANANDREI, acum 2 ani:
Daca mai aveti anuntul disponibil va rog sa luati legatura cu mine pe messanger.Ma gasiti... Citește »
BOGDANANDREI, acum 2 ani:
Mai aveti anuntul valabil? Va rog sa luati legatura cu mine daca se poate.Ma puteti cauta... Citește »
Eugen89, acum 2 ani:
0799884139 Citește »
ionut123, acum 2 ani:
Cineva imagini vă rog. Citește »
0.0351 / 0.0064 (23)