Scrisoare deschisă Domnului Preşedinte ANEVAR Adrian Vascu


În atenţia Domnului Preşedinte ANEVAR  Adrian Vascu

adrian.vascu@anevar.ro

 

Domnule preşedinte,

Bulversat de evoluţia pieţei imobiliare din ultimul deceniu, în calitate de cetăţean plătitor de taxe şi impozite, am decis să formulez această scrisoare deschisă pentru a primi eventualele lămuriri din partea dumneavoastră.  Consider că sunteţi în măsură să răspundeţi de o manieră profesională, având în vedere experienţa pe care o deţineţi şi faptul că aţi mai avut un mandat la conducerea instituţiei chiar în perioada BOOM-ului imobiliar. 

Nu sunt adeptul poziţiei « semnul întrebării » şi ca atare voi fi cât se poate de direct. Nedumeririle nu sunt doar ale mele ci ale oricărui om echilibrat care citeşte pe pagina site-ului dumneavoastră oficial statutul ANEVAR conform căruia sunteţi o ORGANIZAŢIE PROFESIONALĂ DE UTILITATE PUBLICĂ. 

Prin « UTILITATE PUBLICĂ » eu înţeleg că activitatea dumneavoastră trebuie să fie în interesul cetăţeanului şi nu al instituţiilor financiare, deşi în ultimii doi ani de zile la conducerea ANEVAR s-a aflat domnul Marian Petre venit chiar de pe fotoliile Băncii Comerciale Române unde ocupa funcţia de şef al departamentului de management al garanţiilor. 

Am făcut aceste precizări fiind convins că independenţa ANEVAR a fost grav afectată de o astfel de impunere de către sistemul bancar pe care din păcate dumneavoastră îl hrăniţi cu evaluări nerealiste în ultimii ani de zile.  

Domnule preşedinte, rămân la părerea că în perioada 2007-2008 aţi fi putut estompa prăpădul făcut de boom-ul imobiliar prin pârghiile pe care le aveaţi la dispoziţie.  Metoda de evaluare prin « comparaţia vânzărilor » putea fi înlocuită de « abordarea prin costuri » sau cele două puteau fi coroborate astfel încât astăzi nu am mai fi avut atâtea drame în familiile celor îndatorați peste măsură. Profitul dezvoltatorilor imobiliari era de 200 - 300 % iar dumneavoastră nu ați avut nicio problemă cu integrarea acestuia în valoarea de facto a locuinţelor. Breasla pe care o conduceți se face că plouă ca și cum evaluările pentru care colegii dumneavoastră mai primeau şi mici atenţii de sute de euro astfel încât naivul să se încadreze în preţul cerut de vânzător ar fi fost realiste, ca și cum nu ați avea responsabilitatea acestor drame… Ştiu, domnule preşedinte, adevărul e greu de acceptat dar eu relatez ceea ce s-a întâmplat chiar pe timpul mandatului dumneavoastră anterior. 

Ar fi fost bine dacă abuzurile membrilor ANEVAR s-ar fi oprit odată cu finalul iluziei de tip piramidal.  Dar în anul 2011, colegii dumneavoastră care au întocmit grilele notariale au redus valorile locuinţelor cu 28 până la 66 % pentru ca mai apoi să reia « trendul ascendent » deşi începând cu 2009 piaţa se tot prăbuşeşte.  Nu trebuie să luăm ca literă de lege statistica celor de la Global Property Guide care spune că în 2013 locuinţele din Romînia s-au depreciat cu 10,43 % ;  e suficient să privim la mica publicitate unde chiar preţul cerut reflectă ceea ce spuneam mai devreme. 

Totuşi, grilele notariale întocmite de experţii ANEVAR sunt mult mai realiste decât rapoartele întocmite unitar de către aceiaşi experţi ANEVAR care parafează actele necesare împrumuturilor bancare.  Conform articolului 77 indice 1 din codul fiscal,  grilele notariale reprezintă « VALORI DE CIRCULAŢIE » sau de referinţă nicidecum valori MINIMALE.  Cum explicaţi aceste diferenţe ?

Domnule preşedinte, am fost ca simplu martor al absurdului la licitaţii / executări silite unde nu se prezintă nimeni ca să plătească preţul rezultat în urma evaluării colegilor dumneavoastră.  Mai mult decât atât, nici atunci când preţul este redus cu 25 % nu apare cealaltă parte din tranzacţie ( cumpărătorul ) care să demonstreze că evaluatorul are vreo legătură cu realitatea de fapt. 

Deşi sunt convins că nu aveţi nevoie de exemple întrucât cunoaşteţi bine utopiile breslei pe care o conduceţi, vă anexez exemplul unui dosar de executare care pe 22 mai 2014 va fi la al 10-lea termen…  Vă întreb, domnule Vascu, un astfel de evaluator ar trebui să mai profeseze într-o instituţie de interes public ?  Oare putem acoperi greşelile bancherilor din anii de BOOM prin rapoarte de evaluare care se bazează pe eventuale reveniri ale pieţei ? 

Cumva, stimate domn, vă bazaţi în practica dumneavoastră pe plafonul de 60.000 euro aferent programului Prima Casă care menţine specula prin avansul de 5 % nefiind nici pe departe un indicator al valorii intrinsece a bunurilor imobiliare pentru care garantează statul ? De ce reduceţi colaborarea cu Uniunea Naţională a Notarilor Publici la întocmirea grilelor şi nu solicitaţi acestei instituţii preţurile reale de tranzacţionare ? Puneţi-vă cu adevărat în slujba cetăţeanului care vă plăteşte pentru serviciile prestate.

Ce veți face, domnule Vascu, atunci când programul Prima Casă se va termina şi vom ajunge la valorile reale ale bunurilor imobile destinante omului de rând ? Ce le veţi spune celor peste 100.000 naivi care au luat de bune evaluările dumneavoastră ?  Bancherii au mii de locuințe la stadiul de credite neperformante pe care nu reușesc să le vândă la prima licitaţie cu prețurile din rapoartele dumneavoastră de evaluare şi nici măcar după ce acestea scad cu 25 %.   Cât timp aveţi de gând să mai ascundeţi adevărul în condiţiile în care astăzi, conform specialiştilor, se poate construi cu cel mult 350 eur/m.p.  ? 

Pentru ceea ce ați tolerat în anii 2008-2009 ca președinte ANEVAR, dacă ați fi avut onoare, în mod normal ar fi trebuit să staţi departe de orice funcţie de conducere în următorii 20-30 de ani până când generația pe care bancherii au înrobit-o cu concursul dumneavoastră nu își va fi dus la bun sfârșit povara. Dar, știind că poporul român uită repede, după patru ani de zile veniți să îl înlocuiți pe Marian Petre care v-a învățat probabil cum să faceți în așa fel încât activele bancare să nu ajungă la adevărata valoare... 

E foarte posibil să vă simţiţi lezat de afirmaţiile mele şi ca atare să nu răspundeţi  invocând caracterul neprotocolar al acestei scrisori deschise.  Şi mie îmi este greu, vă spun sincer, să mă adresez unui om direct responsabil pentru nenorocirea concetăţenilor mei care plăteau şpagă membrilor ANEVAR pentru a ridica valorile din rapoartele de expertiză. Debitorii au partea lor consistentă de vină dar dumneavoastră existaţi ca instituţie de interes public tocmai pentru a evita astfel de derapaje generate de un sistem ticăloşit – la sistemul bancar mă refer – care acum ar trebui să suporte consecinţele lăcomiei fără a apela la ajutoare de stat din buzunarele contribuabililor.

În aşteptarea răspunsului dumneavoastră care va fi publicat pe site-ul Anunţul Corect,

 

Florin Lazăr 
3 aprilie 2014 
office@anuntulcorect.roUpdate 16 aprilie 2014 

Întrucât domnul Adrian Vascu nu a răspuns acestei scrisori deschise, am decis să trimit documentul fiecărui evaluator imobiliar posesor al unei adrese publice de e-mail pe site-ul ANEVAR.  Am considerat că cei care au întocmit de facto rapoarte de evaluare în ultimii ani pot justifica modul în care au reușit ”perfomanțele” demne de invidiat chiar și pentru țări în care nivelul de trai este net superior celui din România... 

Nu am primit decât 4 răspunsuri extrem de evazive care nu au tratat nici pe departe problemele ridicate de mine.  Totuși, domnul Nicolae Dinu expert tehnic judiciar a reușit să dea o palmă morală breslei semnând scrisoarea deschisă și expunând punctul său de vedere într-un mesaj pe care a fost de acord să-l fac public. Vi-l prezint în rândurile de mai jos:  

 
Sunt expert judiciar în specialitatea construcţii civile, industriale şi agricole de peste 25 ani, calitate pe care am dobândit-o în urma unui examen la care au participat peste 100 de candidaţi si au reuşit numai 11. 

În ziua de azi, sunt puse în anumite posturi de conducere în cadrul instituţiilor de interes public, persoane aservite unui sistem general ticăloşit. Prin natura funţiilor pe care le deţin, au posibilitatea de a se înconjura de subalterni făcuţi la apelul bocancilor, subalterni care vor da avize, acorduri, vor face rapoarte aşa cum « trebuie » pentru a nu-l supăra pe cel care i-a acceptat în breaslă.

Orice om raţional poate vedea consecinţele acestui sistem ticăloşit. Evaluatorii i-au înşelat efectiv pe cei care s-au împrumutat inconştient în anii de BOOM ceea ce a dus chiar la pierderi de vieţi omeneşti, unele victime considerând suicidul ca singura modalitate de a scăpa de ameninţările bancherilor.

Dacă nu erau de specialitate cum să nu pună ştampila pe rapoartele de evaluare care consfinţeau ca fiind fireşti marjele de profit de 200-300 % ale dezvoltatorilor imobiliari ? Ar trebui să îşi asume răspunderea cei care i-au învestit cu această calitate şi mai apoi le-au acordat şi titlul de EXPERT. Este de notorietate că dobândeşte calitatea de expert evaluator bunuri imobile orice individ indiferent de studiile pe care le are la bază. Sunt câteva condiţii de îndeplinit care însă nu atestă capacitatea acestuia de a aprecia corect valorile de piaţă în urma unor cursuri ANEVAR.

Dacă în meseria în care s-a calificat nu a fost în stare să profeseze, pretendentul cu ”recomandare” se face membru ANEVAR şi mai apoi devine şi EXPERT. La început băncile apelau la noi, adevăraţii experţi, pentru a acorda credite dar pentru că nu le puteam satisface dorinţa de a insera în rapoartele de evaluare sume care nu corespundeau cu realitatea, neavând alt mod de constrângere au înfiinţat ANEVAR. Putem observa cât de mult l-a ajutat această instituţie pe cetăţean şi cât de mult pe bancheri…  

Sunt de acord cu publicarea acestui răspuns, îmi asum responsabilitatea pentru ceea ce v-am scris şi pot dovedi cu cazuri concrete cum unii dintre aceşti ANEVAR-işti care nu au vreo legătură cu expertizele din cadrul instanţelor, parchetelor şi a poliţiei au dat cu subsemnatul. În opinia mea, certificatul ANEVAR nu înseamnă că ai la bază studii de specialitate aşa cum spune legea.  Acum nu am prea mult timp la dispoziţie întrucât plec din ţară dar vă voi sta bucuros la dispoziţie  pe viitor cu orice informaţie de care aveţi nevoie. 

Deşi îmi este ruşine cu afirmaţia pe care o fac, sunt convins că nimeni nu va încerca să schimbe nimic în cadrul sistemului; cei din breaslă care vor citi aceste rânduri vor înjura şi cam atât…   Doresc să fiu eu în eroare pe acest subiect dar vă asigur că ştiu ce spun. 

 

Toate cele bune !

 Nicolae Dinu

Mediator, Evaluator proprietăţi imobiliare, Expert tehnic în construcţii, Diriginte de şantier 
 
Număr semnături: 57
 

 
 Anuntul Corect pe Facebook
 Căută imobil
Categorie:

Tip imobil:

Localitate/Județ:

Cuvinte în descriere:

Ordonează după:

 Ultimele comentarii
Mircea51, acum 7 luni:
Buna ziua.Anuntul mai este valabil? Citește »
Ionuț124, acum un an:
Aș dori câteva poze dacă se poate. Vă mulțumesc. Citește »
Ionuț124, acum un an:
Anunțul mai este valabil? Citește »
Chicos, acum un an:
Te intereseaza schimb cu 3 camere zona bucur obor!! Citește »
Chicos, acum un an:
Te poate interesa apartament 3camere zona bucur obor?! Citește »
Chicos, acum un an:
Te poate interesa apartament cu 3 camere zona bucur obor?? Citește »
Chicos, acum un an:
Te poate interesa apartament 3 camere zona bucur obor?? Citește »
Iulian94, acum un an:
Oferta mai este valabila? Citește »
Marian226, acum un an:
Ma intreseaza casa Citește »
GABI58, acum un an:
intrareaa se face pe un drum de servitute lat de 2 m(deci frontul la strada) si lungime de 10m. Citește »
Cristina 4, acum un an:
Buna!poze aveți? Citește »
joshua, acum un an:
Ați căutat opțiuni de finanțare pentru achiziția unei noi case, construcție, împrumut... Citește »
Andreea116, acum un an:
Se poate sa primesc niste fotografii?As fi interesata .Multumesc . Citește »
David15, acum un an:
Buna ziua pretul de 100 euro este pe noapte? Citește »
gabriel142, acum 2 ani:
daca mai este valabil anuntul sunt interesat sa vad proprietatea Citește »
elena247, acum 2 ani:
vand ieftin si urgent , terenuri in schitu goleste / arges , extravilan si padure de 1 ha... Citește »
BOGDANANDREI, acum 2 ani:
Daca mai aveti anuntul disponibil va rog sa luati legatura cu mine pe messanger.Ma gasiti... Citește »
BOGDANANDREI, acum 2 ani:
Mai aveti anuntul valabil? Va rog sa luati legatura cu mine daca se poate.Ma puteti cauta... Citește »
Eugen89, acum 2 ani:
0799884139 Citește »
ionut123, acum 2 ani:
Cineva imagini vă rog. Citește »
0.0267 / 0.0032 (21)