La ce sa fim atenți când cumpărăm o locuință

Alegerea locuinței – între vis și rațiune

 

Casa nu mai este de multă vreme doar o necesitate. De la omul de grotă până la cel contemporan, habitatul nu numai că s-a transformat în raport cu progresele civilizației dar a devenit un scop în sine (în afara sensului primordial de ADĂPOST) pentru care oamenii sunt dispuși să muncească toată viața...  

Din păcate, în România această mentalitate este adânc înrădăcinată și simțul proprietății nu ne mai permite să evaluăm corect investiția ținând cont și de celelalte aspecte ale vieții – sănătatea, viața socio-culturală și chiar libertatea propriu-zisă.   

Dacă iluzia bună-stării ne face sclavii instituțiilor de credit timp de 20-30 de ani, m-am gândit că nu ar strica să enumăr câteva elemente de care trebuie să ținem cont atunci când facem acest pas spre Marea Realizare a Vieții

Primul lucru de care trebuie să ținem cont în alegerea noastră este legat de posibilitățile materiale de care dispunem în mod normal, adică cele bazate pe propriile venituri.  Dacă putem accesa o suma de bani prin credit sau dacă suntem ajutați de familie pentru achiziționarea unei locuințe confort superior, este imperios necesară o evaluare prealabilă a cheltuielilor de întreținere / renovare pe care le implică această schimbare.   Perspectiva scumpirii utilităților,  imposibilitatea primăriilor de a mai subvenționa căldura pe viitor, impozitele care se vor dubla/tripla începând cu anul viitor sunt lucruri de luat în considerare. 

Casă la curte sau apartament in condominiu – este de asemenea o alegere pe care nu o facem întâmplător.   Dacă un om de condiție materială medie are de ales între un apartament central și o casă la periferie sau în afara orașului, va trebui să țina cont de avantajele și dezavantajele ambelor variante.  Pe de o parte spațiu mai mult și aer curat, pe de altă parte condiționarea copilului de a învața la o școală marginală, dependența de autoturism, timp si bani cheltuiți pe drumuri într-un oraș cu infrastructura precară... 

O altă coordonată a deciziei de cumpărare este legată de ZONĂ.  Locuințele centrale sunt mult mai scumpe decât cele de cartier.  Important este să punem toate elementele cap la cap și să stabilim în ce masură merită o astfel de diferență de bani.   Aici trebuie avută în vedere situația familiala.  Unde învață copiii, unde locuiesc rudele apropiate care vă ajuta cu diverse servicii, cât de aproape sunteți de centrele comerciale, piețe, spitale, parcuri, etc. Atenție și la mijloacele de transport în comun care deservesc zona respectivă ! Nu vă bazați pe autoturismul personal pentru că iarna 2011-2012 a fost exemplul cel mai elocvent de relativitate a independenței de mișcare. Mai sunt și accidente, mașina mai intră în service și permisul poate fi suspendat.

 Locul de muncă actual nu trebuie să constituie un reper pentru că regulile economiei de piață nu mai dau certitudinea sigurantei în timp.  Serviciul se schimbă mult mai ușor și mai frecvent decât locuința și ca atare, să plătești în plus pentru o poziție care se pliază doar temporar pe nevoile tale, nu este indicat.  Nu m-am referit aici la diferențele date de anul construcției, confort superior și vecini de calitate...  Ăsta este alt subiect pe care îl voi aborda in continuare. 

România este o țară cu fond locativ destul de precar.  Având în vedere că sunt extrem de multe zone cu risc seismic ridicat, factorul AN DE CONSTRUCȚIE  trebuie să fie unul din principalele criterii de selecție.   Nu de puține ori am auzit cugetări de tipul  „Domnule, blocurile astea noi sunt mai proaste decât cele făcute de Ceaușescu...”  Eu nici nu confirm, nici nu infirm această „convingere”.  Atunci când e vorba despre un imobil nou trebuie să semnăm procesul verbal de predare-primire înainte de NOTARIAT.   E de preferat să mergem cu un inginer care să verifice planurile, calitatea structurii și a finisajelor.   Defectele ascunse ale apartamentului pot fi semnalate pe parcursul a doi ani de zile iar structura de rezistență are o garanție de 10 ani.  Totuși, nu trebuie sa fim puși în fața faptului împlinit.  Dezvoltatorul nu se va grăbi să repare NIMIC după ce a încasat contravaloarea bunului vândut.  Iar dacă vreți să rezolvați pe cale juridică, în afară de faptul că la noi procesele se întind pe ani de zile, e posibil să nu mai aveți cu cine vă... judeca.   Falimentele din ultimii ani spun totul despre seriozitatea si fiabilitatea proiectelor respective...   VENI,  FURTI, VICI !!!  Despre cumpărarea OFF  PLAN  nu e cazul să mai discutăm.  Este exclusă !

Legat de apartamentele vechi, indiferent de materialele din care a fost ridicat blocul, anul construcției este IMPORTANT.  Altă siguranță prezintă un imobil construit in anii 80 ( cu noile norme de risc seismic ) spre deosebire de unul care a suportat unul sau două cutremure de intensitate mare.   E de preferat să mergeți la administratorul blocului și să vă interesați de planurile de construcție și nu în ultimul rând să vă informați dacă „renovarile” locatarilor au eliminat mulți pereți de rezistență...  Trebuie să știți că acele imbecilități din anunțurile agenților imobiliari de tipul „super modificări” nu reprezintă nici pe departe un avantaj...  Viața are prioritate !!! 

Dacă ați reușit să ajungeți la apartament fără să vă țineți cu mâna de nas din cauza mirosului de ghenă, odată intrat inăuntru nu vă entuziasmați la vederea finisajelor...  Astăzi, cu puțin bun-gust, orice se poate face la prețuri rezonabile; investițiile nu vor fi însă niciodata recuperate la vanzare.  Alegeți varianta „fără îmbunătățiri” în detrimentul celei „renovat lux”. De regulă, diferența de preț dintre cele două vă e suficientă pentru a moderniza singuri spațiul. Locuința trebuie să aibă amprenta dumneavoastră.  Aerul condiționat, ușa metalică, spoturile de prost gust din tavanul fals și jaluzelele verticale de BIROU sunt efectiv egale cu zero raportat la lucrurile cu adevărat importante...   

Dacă este totuși prezentat ca fiind RENOVAT, mare atenție la instalația sanitară si la cea electrică !  Dacă nu sunt schimbate recent, finisajele sunt de prisos pentru că se vor strica în urma intervenției tehnice.  Termopanele reprezintă un avantaj dacă sunt bine lucrate. Pentru asta verificați etanșeitatea, fiți atenți la IGRASIE, la aerul din încăpere.   Evitați pe cât posibil să cumpărați o locuință fără geam la baie.  Ventilatorul nu poate suplini acest DEFECT  MAJOR.  Pe coloana de aerisire vin tot felul de mirosuri de la vecini, care vă fac viața un calvar.   Eventualele modificări fie ele și minore trebuie să aibă autorizație si proiect.  Altfel, riscați ca în cazul unor daune să nu beneficiați de despagubiri din partea asiguratorului.  Nu în ultimul rând cereți să vi se arate documentele casei și aruncați o privire asupra datelor importante –  adresa exactă, suprafața, proprietari etc.  

Țineți cont si de orientarea cardinală a locuinței si de poziționarea în raport cu celelalte blocuri din zonă.  Se spune în popor că „unde nu intră soarele pe geam intră doctorul pe ușă”.  Este adevărat ! 

În cazul în care imobilul v-a făcut o impresie bună, nu vă grăbiți să semnați nimic.  Nu îl credeți nici pe agentul imobiliar și nici pe proprietar că mai sunt câteva persoane interesate care se pot hotărî dintr-o clipă în alta...  Piața imobiliară este BLOCATĂ pentru că prețurile sunt de două ori mai mari decât ar trebui din cauza programului PRIMA CASĂ.   Aveți răbdare, reveniți în week-end și încercați să depistați eventualii vecini certați cu liniștea și bunul-simț...  Nu cred că vreți să plătiți zeci de ani dobândă la bănci ca să vă treziți duminica pe acordurile lui Nicolae Guță.  Sunt convins de acest lucru pentru că altfel nu ați fi citit până aici...  

Negocierea – Gândiți-vă bine la prețul pe care îl cere vânzătorul, studiați posibilitățile pe care le aveți și luați în considerare câți bani mai trebuie investiți (inclusiv actele).  În urma acestor calcule, puteți face o ofertă de preț mai mică decât cea pe care sunteți dispus să o onorați.   AVEȚI ÎN VEDERE  că indicii imobiliari alcătuiți de SISTEMUL  MAFIOT  GENERALIZAT  nu reprezintă nici pe departe realitatea de fapt...   Astăzi se negociază lejer până la 20-30 % din prețul cerut.   

În scurt timp se va ajunge la o medie de 500 EUR / m.p.  TIMPUL lucrează în favoarea cumpărătorului dar în perspectivă și în favoarea vânzătorului pentru că trecerea la un confort superior se va putea face cu mai puțini bani. SPECULA  IMOBILIARĂ nu îi avantajează decât pe bancheri pentru că ei câștigă de pe urma TUTUROR.  

Sper ca informațiile prezentate să vă fie de un real folos în luarea deciziei. 

 
Răspunde
2000 caractere rămase

Adaugă comentariul tău:
1956 caractere rămase
Click aici pentru autentificare /
Comentarii (1)
 
 Anuntul Corect pe Facebook
 Căută imobil
Categorie:

Tip imobil:

Localitate/Județ:

Cuvinte în descriere:

Ordonează după:

 Ultimele comentarii
Mircea51, acum 11 luni:
Buna ziua.Anuntul mai este valabil? Citește »
Ionuț124, acum un an:
Aș dori câteva poze dacă se poate. Vă mulțumesc. Citește »
Ionuț124, acum un an:
Anunțul mai este valabil? Citește »
Chicos, acum un an:
Te intereseaza schimb cu 3 camere zona bucur obor!! Citește »
Chicos, acum un an:
Te poate interesa apartament 3camere zona bucur obor?! Citește »
Chicos, acum un an:
Te poate interesa apartament cu 3 camere zona bucur obor?? Citește »
Chicos, acum un an:
Te poate interesa apartament 3 camere zona bucur obor?? Citește »
Iulian94, acum un an:
Oferta mai este valabila? Citește »
Marian226, acum un an:
Ma intreseaza casa Citește »
GABI58, acum un an:
intrareaa se face pe un drum de servitute lat de 2 m(deci frontul la strada) si lungime de 10m. Citește »
Cristina 4, acum 2 ani:
Buna!poze aveți? Citește »
joshua, acum 2 ani:
Ați căutat opțiuni de finanțare pentru achiziția unei noi case, construcție, împrumut... Citește »
Andreea116, acum 2 ani:
Se poate sa primesc niste fotografii?As fi interesata .Multumesc . Citește »
David15, acum 2 ani:
Buna ziua pretul de 100 euro este pe noapte? Citește »
gabriel142, acum 2 ani:
daca mai este valabil anuntul sunt interesat sa vad proprietatea Citește »
elena247, acum 2 ani:
vand ieftin si urgent , terenuri in schitu goleste / arges , extravilan si padure de 1 ha... Citește »
BOGDANANDREI, acum 3 ani:
Daca mai aveti anuntul disponibil va rog sa luati legatura cu mine pe messanger.Ma gasiti... Citește »
BOGDANANDREI, acum 3 ani:
Mai aveti anuntul valabil? Va rog sa luati legatura cu mine daca se poate.Ma puteti cauta... Citește »
Eugen89, acum 3 ani:
0799884139 Citește »
ionut123, acum 3 ani:
Cineva imagini vă rog. Citește »
0.0263 / 0.0055 (23)