Prima Casă in RON - finalul iluziei imobiliare

În urma discuției pe care am avut-o astăzi 16 octombrie 2013 cu domnul Claudiu Stănescu - consilierul președintelui Fondului Național de Garantare a IMM-urilor, vă prezint un scurt rezumat: 

Valoarea mediei garanțiilor acordate în acest an până la data de 16 oct 2013 nu s-a schimbat semnificativ. Un dosar este de regulă finalizat de instituțiile de credit în aproximativ 1,5 / 2 sau chiar 3 luni de zile după care ajunge la FNGCIMM unde sunt necesare alte 5  zile lucrătoare (uneori mai mult dacă IFN-ul solicită alte documente) .  Întrucât nu toate instituțiile de credit au terminat la aceeași dată palfonul alocat în EURO, încă se mai prelucrează dosare pe vechea variantă a programului Prima Casă în EURO.  

Sunt dosare care au zăcut prin bănci și au ajuns cu întârziere la noi”  a precizat domnul Stănescu. 

Deși am încercat de mai multe ori pe parcursul discuției cu domnul consilier să aflu valoarea medie a garanțiilor emise în cadrul noii variante a programului Prima Casă, am fost refuzat constant, dumnealui invocând că o astfel de medie ar fi irelevantă.  Mi-am asumat eu ”relevanța” acestei medii fie și pe câteva zeci/sute de dosare însă mi-a fost imposibil să obțin informația.  

S-au acordat până acum aproximativ 150 de garanții în RON la nivelul întregii țări și orice comparație cu mii de garanții în EURO ar fi prematură, nu ar reprezenta o realitate de fapt, ar fi un reper fals. Una este să faci o statistică pe 100 dosare și alta e pe 9.000, altă acuratețe.”

La afirmația mea conform căreia numărul din ce în ce mai mic de dosare depuse se datorează factorului psihologic, diferențelor mari dintre prețurile afișate de agenții imobiliari / proprietarii nostalgici  ” și gradul de îndatorare mult mai mic permis de creditul în moneda națională, domnul Stănescu a avut o opinie diferită :  

Românii nu mai sunt tentați să se califice la credite, nu mai vor să se îndatoreze. Eu vă vorbesc mai ales din experiența pe care o am cu persoanele juridice…”  Așadar dânsul pune mersul din ce în ce mai anevoios al Primei Case pe seama temerilor de îndatorare, a conștientizării de către populație a situației economice cumplite în care ne aflăm. Eu mă îndoiesc că altceva în afară de foame îl poate opri pe român din cursa pentru proprietate dar îi respect opinia.

I-am vorbit domnului consilier despre manipulările constante ale actorilor imobiliari care alcătuiesc lunar indici imobiliari pe baza prețului ”cerut”. Astfel, i-am explicat de ce ar fi necesară și o situație de la FNGCIMM la intervale de timp mai mici - pentru a putea contrabalansa minciunile care induc în eroare opinia publică.   Conform unui portal imobiliar care fabrică indici la comandă, în luna septembrie proprietarii și-au mărit pretențiile

Media garanțiilor acordate nu ar reflecta exact valorile de tranzacționare ale imobililelor întrucât acum, dacă cetățenii nu se mai califică decât la credite cu 30 % mai mici, sunt obligați să vină cu un avans mai mare”  mi-a răspuns consilierul. 

Eu cred că se înșeală iar.  Prima Casă a avut succes tocmai datorită avansului minuscul de 5 %.  Un avans mare care să acopere diferența de 30 % dintre creditul la care se calificau înainte de Prima Casă în RON și cel actual este déjà similar unui credit ipotecar clasic…  Or, "beneficiarii" acestui program abia împrumută şi cei 5 % de la părinţi, rude, prieteni... De unde să iei un avans de 30 % ? Dacă ar fi fost atât de ușor nu ar mai fi existat Prima Casă. E un silogism extrem de simplu. Valorile speculative care i-au ajutat pe bancheri să-şi menţină cadavrele din portofolii peste limita falimentului au fost generate chiar de avansul ridicol. Un astfel de procent nu garantează nici pe departe solvabilitatea debitorului dar când statul mafiot asigură profit instituțiilor de credit fără ca acestea să-și asume riscuri, absurdul se instalează confortabil în societate. De multe ori cumpărătorii nu au avut nici cei 5 %, recurgând la metoda precontractului FALS la notariat unde se declara fictiv o plată în avans.

În final, săturându-mă să tot insist cu media garanțiilor PC în RON acordate până în prezent, l-am rugat pe domnul Stănescu să îmi spună când să revin pentru această informație, adică la ce dată indicatorul solicitat de mine ar putea fi ”RELEVANT”; când vom ajunge la un prag semnificativ, la o mie sau măcar la 500 de garanții acordate ca să putem face o comparație pertinentă. 

În ritmul ăsta, domnu’ Lazăr, cred că vom ajunge la 500 de garanții acordate abia la sfârșitul anului sau în ianuarie 2014” mi-a răspuns destul de degajat și convins că știe ce spune.

Până la urmă instituția pentru care lucrează este un IFN iar această entitate trebuie să facă un profit care se reflectă și în veniturile lunare ale dumnealui…   Nu îl acuz pe domnul consilier de rea-voință; mai mult decât atât, dacă programul Prima Casă nu ar fi fost prezentat ca fiind un ”program social” nu aș fi avut nicio obiecție. Voi reveni la finele anului cu aceeași doleanță în speranța că voi obține reperul cu care să contrabalansez manipulările trompetelor Mafiei Bancar-Imobiliare. 

Dacă abia după revelion vom ajunge la 500 de garanții emise de Fond ( și sper ca domnul Stănescu să nu se înșele )  putem trage o concluzie cât se poate de ” RELEVANTĂ” :   Masa de naivi dispuși și apți să se îndatoreze pe 30 de ani s-a diminuat considerabil.  Poate guvernul să-i favorizeze pe bancheri cu orice program așa-zis social, în orice monedă chiar și cocoșei de aur, cu orice avans – degeaba !!!  Activele imobiliare vor intra la apă din ce în ce mai mult iar rata neperformantelor va ajunge în curând la 25 %... 

500 de garanții FNGCIMM în 4 luni de zile repartizate pe 41 de județe + București înseamnă 3 dosare pe lună de județ...   Având în vedere faptul că majoritatea tranzacțiilor de tip vânzare-cumpărare au fost încheiate în ultimii ani prin Prima Casă, se poate observa cu ochiul liber sau mai bine zis cu mintea limpede că imobiliarele sunt terminate.  Specula va apune definitiv și irevocabil. O spun cu convingere și cu oarecare regret pentru cei mulți și proști, că la anul vom avea mai multe executări silite decât tranzacții propriu-zise. În acest context, domnul consilier Claudiu Stănescu avea dreptate, media valorică a celor 150 de garanții acordate până în prezent e ”useless”.  Mortul de la groapă nu se mai întoarce indiferent de valoarea coșciugului cu care merge pe lumea cealaltă.  Să-ți fie țărâna ușoară, iluzie imobiliară !

Vom mai auzi că piața și-a revenit, că proprietarii nostalgici au crescut prețurile, că dezvoltatorii imobiliari nu mai vând la ”minimul istoric” pentru că stau clienții la coadă ca la moaște etc.  Numai că manipularea generalizată făcută de politicieni, bancheri, dezvoltatori, agenți imobiliari, evaluatori și jurnaliști mincinoși e inutilă ;  nu mai sunt fazani solvabili.  Rămân la părerea că vom vedea în curând apartamente cu 2 camere la 20.000 EUR – adevărata putere de cumpărare a românului cu salariu mediu de 350 EUR / lună.   E trist că acest program mincinos numit ”Prima Casă” a trebuit să facă mai bine de 100.000 de victime care au crezut că în vreme de criză mondială acută statul îi ”ajută” pe tineri…

Cei care au fost "ajutaţi" de guvern şi de bancheri (!!!) să cumpere prin Prima Casă un aprtament cu 2 camere în valoare de 60.000 EUR vor înţelege în curând că a fost un cadou otrăvit. Să plăteşti în 30 de ani peste 100.000 EURO pentru ceva ce valorează de 5 ori mai puţin este cel puţin absurd.  Poate că menirea statului român nu este aceea de a-i salva pe naivi ci din contră de a se folosi de ei pentru ca şmecherii din sistem să prospere. Totuşi, unii dintre noi văd altfel lucrurile...  

Vă mulţumim domnule Boc, domnule Ponta, domnule Isărescu pentru că ne-aţi readus cu picioarele pe pământ. Uitasem de FNI, de Caritas, de Bancorex şi credeam că mama proştilor nu mai poate rămâne însărcinată, că a ajuns la menopauză. Dar ne-am înşelat - e mai fertilă ca oricând !!! 

Există o singură posibilitate de a revigora piaţa imobiliară, domnilor decidenţi, şi de a ne scuti pe noi contribuabilii de plata despăgubirilor pentru bancheri atunci când naivii nu-şi vor mai putea plăti ratele. Dacă tot aţi limitat creditarea prin Programul Prima Casă la moneda naţională, e IMPERIOS NECESAR să stabiliţi şi plafonul maxim la 150.000 RON.  Dincolo de această sumă e libertatea fiecăruia să se împrumute de unde vrea dar nu GARANTAT DE STAT.  Astfel, reperul artificial de 60.000 EUR va dispărea definitiv, vor reîncepe să vină la buget taxele şi impozitele pe tranzacţii şi lucrurile vor intra pe făgaşul normal.  Minciuna anilor de BOOM imobiliar nu poate fi reparată prin MINCIUNA Prima Casă.  Opriţi odată JAFUL din buzunarele contribuabililor !!!

Voi reveni cu informații noi pentru oamenii care n-au renunţat să gândească. 

Notă:
6 voturi
 
 
Răspunde
2000 caractere rămase

Adaugă comentariul tău:
1956 caractere rămase
Click aici pentru autentificare /
Comentarii (1)
 
 Anuntul Corect pe Facebook
 Căută imobil
Categorie:

Tip imobil:

Localitate/Județ:

Cuvinte în descriere:

Ordonează după:

 Ultimele comentarii
Mircea51, acum 7 luni:
Buna ziua.Anuntul mai este valabil? Citește »
Ionuț124, acum un an:
Aș dori câteva poze dacă se poate. Vă mulțumesc. Citește »
Ionuț124, acum un an:
Anunțul mai este valabil? Citește »
Chicos, acum un an:
Te intereseaza schimb cu 3 camere zona bucur obor!! Citește »
Chicos, acum un an:
Te poate interesa apartament 3camere zona bucur obor?! Citește »
Chicos, acum un an:
Te poate interesa apartament cu 3 camere zona bucur obor?? Citește »
Chicos, acum un an:
Te poate interesa apartament 3 camere zona bucur obor?? Citește »
Iulian94, acum un an:
Oferta mai este valabila? Citește »
Marian226, acum un an:
Ma intreseaza casa Citește »
GABI58, acum un an:
intrareaa se face pe un drum de servitute lat de 2 m(deci frontul la strada) si lungime de 10m. Citește »
Cristina 4, acum un an:
Buna!poze aveți? Citește »
joshua, acum un an:
Ați căutat opțiuni de finanțare pentru achiziția unei noi case, construcție, împrumut... Citește »
Andreea116, acum un an:
Se poate sa primesc niste fotografii?As fi interesata .Multumesc . Citește »
David15, acum un an:
Buna ziua pretul de 100 euro este pe noapte? Citește »
gabriel142, acum 2 ani:
daca mai este valabil anuntul sunt interesat sa vad proprietatea Citește »
elena247, acum 2 ani:
vand ieftin si urgent , terenuri in schitu goleste / arges , extravilan si padure de 1 ha... Citește »
BOGDANANDREI, acum 2 ani:
Daca mai aveti anuntul disponibil va rog sa luati legatura cu mine pe messanger.Ma gasiti... Citește »
BOGDANANDREI, acum 2 ani:
Mai aveti anuntul valabil? Va rog sa luati legatura cu mine daca se poate.Ma puteti cauta... Citește »
Eugen89, acum 2 ani:
0799884139 Citește »
ionut123, acum 2 ani:
Cineva imagini vă rog. Citește »
0.0327 / 0.0049 (24)