Domnule Preşedinte,
Având în vedere că pentru prima dată de la depunerea jurământului de învestitură vă aflaţi în postura de a lua o decizie capitală pentru foarte mulţi români, vă rog să luaţi în considerare petiția unui cetăţean care a trecut prin coşmarul împrumutului la o bancă din România.
Ştiu ce înseamnă să ţi se recomande un credit în CHF fără a fi informat cu privire la riscul valutar. Am experiența constrângerii exercitate de către funcționarul bancar pentru a parcurge contractul de zeci de pagini plin de clauze abuzive în 2 minute şi mai apoi a-l semna la ghișeu. Ştiu de asemenea ce înseamnă să ţi se dubleze rata printr-o informare conform căreia « banca nu mai poate suporta actuala dobândă » (deşi era vorba de 16 % DAE) şi mai ştiu că orice încercare de a stabili un dialog cu creditorul este tratată cu indiferenţă.
Nu voi insista însă asupra cazului meu pentru că nu diferă cu nimic, ca principiu, de celelalte sute de mii despre care sunt convins că aţi fost informat în mod corect. Voi încera doar să vă aduc câteva argumente în favoarea legii privind « darea în plată ».
-
Tot mai mulți debitori recurg la gesturi disperate sub povara ratelor care le depăşesc cu mult posibilităţile financiare. Fenomenul va fi estompat o dată cu promulgarea acestei legi.
-
Este nevoie de o reparaţie morală pentru că cetăţenii României s-au simţit în ultima vreme dispreţuiţi şi umiliţi atât de clasa politică majoritară cât şi de Banca Naţională a României care nu a reglementat nimic.
-
Timp de 6 ani de zile instituţiile de credit din România au fost ajutate prin Programul Prima Casă. Garanția statului în favoarea băncilor, avansul de 5 % și plafonul artificial de 60.000 de euro au constituit factorii principali de menţinere a valorilor umflate şi a dat naştere unor pârghii speculative nedemne de economia de piaţă. Legea dării în plată nu va face altceva decât să îi responsabilizeze pe bancheri şi să elimine definitiv haosul instalat încă din perioada boom-ului imobiliar. Prețurile actuale nu sunt justificate nici pe departe de salariul mediu pe economie așa cum se întâmplă în țările vecine (Bulgaria, Ungaria) unde statul nu a intervenit în mod discreționar în defavoarea contribuabilului.
-
Articolul 80 alineatul 2 din Constituţia României prevede în mod clar că Preşedintele României veghează la buna funcţionare a autorităţilor publice. ANEVAR, recunoscută de Guvernul României ca organizație profesională de utilitate publică a reprezentat în ultimul deceniu doar interesele băncilor, evaluând imobilele strict în funcție de disponibilitatea acestora de a oferi credite speculative. A fost ignorată cu bună știință metoda evaluării prin costul de producție fiind preferată cea a comparației vânzărilor, fapt care a generat haosul din piață. Și ca o ironie grosolană la adresa românilor, la 1 ianuarie 2012, coordonatorul departamentului de Management al Garanțiilor din cadrul Băncii Comerciale Române a preluat funcția de Președinte ANEVAR.
-
Serviciile pe care le aveți la dispoziție vă pot confirma că există o rețea complexă formată din funcționari bancari, executori judecătorești și speculanți imobiliari care îi păgubesc pe debitorii ajunși în impas prin adjudecarea netransparentă a imobilelor care ulterior sunt valorificate prin programul Prima Casă. Astfel, victimele acestui program așa-zis social iau locul celor din anii de boom imobiliar printr-un circuit în care absurdul a luat locul logicii și al bunului-simț.
-
Teama instituțiilor de credit este legată de faptul că imobilele vor ajunge la valoarea de facto, că vor fi nevoite să își reevalueze portofoliile, să își recunoască pierderile, să facă noi provizioane, să reducă salariile nesimțite și să facă restructurări. Au încercat să arunce vina pe speculatori când ele însele au acționat ca atare, fiind principala piesă a mecanismului abject de supraîndatorare a naivilor. Dacă legea dării în plată nu va fi promulgată și va fi menținută această iluzie a creditării cu avans de 5 % sub umbrela garanțiilor de stat, mai devreme sau mai târziu vom suporta cu toții consecințele.
Domnule președinte, Nicolae Iorga spunea că ”un străin poate fi un bun român dar nu va putea fi niciodată un român.” Sunt convins că dacă marele om de cultură ne-ar fi fost contemporan, și-ar fi nuanțat discursul…Cu scuzele de rigoare pentru asocierea străin – etnic german, vă spun că cei 6.288.769 de cetățeni care v-au votat, au făcut-o și pentru că aveți rădăcini străine de neamul nostru. Ce garanție mai poate oferi un nume cu terminația –escu după atâtea dovezi de indiferență, servilism și îmbuibare ? În actualul context socio-istoric, singurul lucru care contează este să fiți un BUN ROMÂN și la sfârșitul mandatului să nu auzim că ați fost înfrânt de sistem.
Un vechi proverb evreiesc spune că dacă salvezi o viață salvezi întreaga lume. Nu vreau să dau o notă de patetism demersului meu însă mi-aș dori să vă pot împărtăși telepatic frustrarea resimțită în momentul în care la câțiva metri de mine un cetățean a ales să încheie conturile cu viața din cauza datoriilor. Dincolo de lumea în care ne zbatem noi, muritorii de rând, niște zei cu salarii de zeci de mii de euro au tot amenințat zilele astea cu falimente și dezastre bancare. E momentul să alegeți între a face jocurile acestora și a ține cont de cei pe care până acum nu i-a ascultat nimeni. Cei mai mulți sunt încă printre noi…
Vă rog să promulgați legea dării în plată !
Florin Lazăr